Ontañon Crianza

Elegant crianza med härlig struktur
Artikelnummer: 71072
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Pris: 129,00
Druva: Tempranillo, garnacha
Smaktyp: Fruktiga & kryddiga
Land: Spanien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget

OMRÅDET

Rioja tillhör Spaniens bästa vindistrikt, där den inhemska blå kvalitetsdruvan tempranillo dominerar. Riojas moderna vinhistoria börjar i slutet av 1800-talet då franska vinproducenter från främst Bordeaux etablerade sig för att fly undan vinlusen, phylloxera vastatrix, som hade ödelagt stora delar av den franska vinarealen. Ett ökat kvalitetsmedvetande, samt lagringen av vin i barriques – 225-liters ekfat – blev det bestående resultatet av den franska influensen.

PRODUCENTEN

Bodegas Ontañón drivs av Raquel, Rubén och María Pérez Cuevas, som är den femte ägargenerationen. Vinrankorna växer i Sierra Yergas sluttningar utanför staden Quel i området Rioja Baja. (Rioja Oriental) Här tar man tillvara den hantverksmässiga konsten att förädla råvaran och producerar enbart viner från egna odlingar om 250 hektar. Arbetet med vingårdarna är ständigt under utveckling för att nå en hög fruktkvalitet innan skörden.

VINET

Vinet kommer från Sierra de Yerga, på den vänstra sidan av floden Ebro i Rioja Oriental. Skörden sker helt för hand och druvsammansättningen består av 90% tempranillo och 10% garnacha. Vinet genomgår en lång maceration på ca 18 dagar under temperaturkontroll. En malolaktisk fermentering sker sedan i nya franska fat och till viss del även i ståltank. Därefter pumpas vinet över och lagras totalt 12 månader på amerikanska och franska fat. Vinet uppvisar en elegant frukt av svartvinbär, björnbär, hallon, mogna jordgubbar och plommon. Tillsammans med en kryddig örtighet samt inslag av vanilj från ekfaten. Den pigga syran är väl balanserad med tanninerna, vilket ger vinet en komplex struktur.

KARAKTÄR

Elegant frukt av svartvinbär, björnbär, hallon, mogna jordgubbar och plommon.

SERVERAS

Serveras vid 16-18°C till grytor och viltkött.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 3-5 år